Referat från resa till Östersund 8-9 augusti 2023

Vi lyssnar på information om Sommarhagen

Medan stormen Hans härjade åkte en grupp seniorer till Östersund för intressanta studiebesök och inte minst mycket god mat på våra besöksmål.

Första besöket gjordes på Tivarsgården med gårdsmejeri och restaurang. Urban Olausson driver gården, tog över efter sin far 2009. Där serveras det så långt det är möjligt lokalproducerad mat, men fokus i verksamheten ligger fortfarande på osttillverkning. Det går åt mängder med ko- och getmjölk och de säljer 5 ton ost/år. 80 % av osten säljs på stället, på tallrik eller i butik, annars på marknader eller i vissa restauranger. Gården har en intressant historia och har funnits sen Vikingatiden. Tivarsgården har ärvts från far till son i hela 14 generationer. Den ligger mycket vackert belägen vid Storsjöns strand, på Norderön, dit man tar sig med färja.

På eftermiddagen begav vi oss till Frösön och Wilhelm Peterson-Bergers hem, Sommarhagen. Vi möttes av en mycket kunnig och engagerad guide. Sommarhagen ligger på en höjd med vidunderlig utsikt över Storsjön och Oviksfjällen. Peterson-Berger kom dit för att fjällvandra, blev helt tagen av den vackra naturen och var en av de första som lockade turister till Jämtland. Huset han lät bygga 1913 är typiskt för den tiden och påminner om Carl Larsson gården. Han hade bestämda åsikter om husets utformning, ex. inga spröjs i fönstren för att kunna se fritt och färgsättningen inomhus skulle vara som när solen går ner över Storsjön. Musikhallen har en takhöjd på 5,5 meter, är vackert dekorerad och förutom originalmöbler står där hans mors flygel. Det var en vinterkväll 1874 då han var 6-7 år som musiken kom till honom som en uppenbarelse när hans mor spelade Beethovens Månskenssonat och han blev som förtrollad. Peterson-Berger blev så småningom en erkänd kompositör skrev fem operor, varav Arlnjot är den mest kända, åtta symfoniska verk och otaliga körverk och sånger. Då han inte kunde försörja sig enbart som kompositör arbetade han också som skribent, översättare och rescencent på DN. Peterson-Berger var en kontroversiell person men också framsynt och mycket gästvänlig och bjöd gärna in syskonbarnen då han inte hade någon egen familj. Han är begravd vid kyrkan på Frösön men en minnessten finns också i Ullånger, hans födelseort.

Efter en god middag och övernattning på Clarion Grand Hotel väntade en tur med M/S Thomée till Verkö slott. Båten, byggd 1875, kom 1880 till Östersund och ägs numera av ett privat bolag. I år gör den 120 långturer. Verkö slott, en pärla i Storsjön, byggdes av Överstelöjtnant Behm som flyttade dit 1905 med sin familj och tjänstefolk. Redan1914 införde Behm elektricitet i sitt hus genom att sätta en vindkraftsturbin på det 22 meter höga utsiktstornet på ön. Verkö slott är idag hotell och restaurang. Väl framme fick vi njuta av en överdådig buffé och en promenad i de vackra omgivningarna.

Mycket nöjda gick hemresan smidigt med Nils-Olof Zetterblad vid ratten