Ostresa till Västerbotten 16-17 maj 2022

Aktiva Seniorer i Bonnstan i Skellefteå

Aktiva Seniorer gjorde den 16-17 maj en resa till Västerbotten med fokus Ostriket.

Första stoppet var Burträsk, där vi började med lunch, god Västerbottenspaj, på Edelviks folkhögskola. Sedan blev det besökscentret vid Burträsks mejeri, för guidning och för att se den informativa utställningen. 1872 hade Elenora Lindström, mejerska, fått 500 riksdaler och för det startade hon ett Mejeri. Det finns olika historier om hur och varför osten blev till men hon skapade i alla fall Wästerbottensosten. Då ett hantverk med mycken handpåläggning, i dag en högmekaniserad tillverkning, men med samma kvalitetskrav som tidigare. En unik ost som behållit sin särart och höga kvalitet i 150 år!

  Efter Burträsk gick färden till Svansele vildmarkscenter, med Sveriges största vildmarksutställning. T Holmlund köper Svansele Snickeri och omvandlade snickeriet till en unik vildmarksutställning. Älg, ren o ädelfisk, potatis mm, tillagad ute på grillen, serverades på en” takspånsplatta”, mycket smakrikt o läckert. Därefter fick vi via film i konferenssalen ta del av berättelsen om djuren och den natur de levde i innan vi gick runt i den unika utställningen som upptar en yta på 1800 m2 fördelad på 11 rum och med 600 uppstoppade djur monterade på naturtroget sätt. 

  Innan vi begav oss till Stadshotellet i Skellefteå, där vi övernattade, blev det ett besök vid Northwolt. Henrik Lundgren var vår guide vid den nya batterifabriken som är under uppbyggnad. Med en yta av 71 fotbollsplaner och f.n. 3 000 anställda. När området är färdigbyggt med hotell, besökscenter parkeringar mm räknar man med ca 5 000 anställda totalt. Att Skellefteå är en expanderande stad märktes tydligt bl.a. är det planerat en nyproduktion av 1 200 lght per år i fem år.

  Dagen efter kom en mycket kunnig och uppskattad guide, och åkte med oss till Bonnstan. Han berättade om Carl von Linnés besök i stan på sin Lapplandsresa och huset där Linné övernattade, om kyrkans krav på kyrkobesök om de gamla husens historia fram till i dag samt om Ryssarnas härjning 1809.

  Sedan åkte vi vidare till Ånäset, och här möttes vi av en engagerad guide som berättade om stället. Här är sista lagringen i ca 12 månader, och mycket ost fick vi se. Varje vecka skickas 30 ton ost till Umeå där den”bitas upp” och förpackas.

  Sista stoppet var i Nordmaling på Levar Hotell, där det funnits gästgiveri sedan 1635. Där avnjöt vi en mycket god 2-rätters middag, innan vi gav oss av hemåt.  En synnerligen intressant och trevlig resa.