Referat från månadsträffen den 17 oktober 2022

Mats Jonsson

Måndag den 17 oktober träffades 120 Aktiva Seniorer på Mariatorget i Kramfors. Dagens gäst och föredragshållare var serietecknaren och författaren Mats Jonsson. Han trollband oss alla med sina berättelser om hur allt tecknande och skrivande hade tagit sin början. Han växte upp i Stensätter, Bollstabruk som enda barn i byn och hans vänner blev tidigt de äldre grannarna som han umgicks med varje dag.

  Vid 4-års ålder gjorde han sin första serie ”Den tjusiga råttfamiljen” som handlade om Mats och hans familj. Senare började han skriva serier som han sålde till klasskamrater och bekanta. Vid 15-års ålder hittade han serietidningen Galago på biblioteket och kände då att han ville göra något eget och vid 18-års ålder blev han publicerad i Galago. Han började skriva om sig själv, om sin uppväxt, om att vara töntig, från Stensätter, om prao på Nyhléns m.m. Så småningom började han skriva vardagsanekdoter   om sin tid på ”lekis”, om relationer, kärlek, vänskap om att få barn m.m.,ungefär som ett barns memoarer. Han blev redaktör på Galago mellan 2003-2018.

  När han efter 25 år i Stockholm flyttade tillbaka och såg alla förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, ville han skriva om samhällsutvecklingen i Ådalen och började då intervjua människor som flyttat från Kramfors och varför.

  Boken ”När vi var samer” var den mest ansträngande han skrivit. Den kom till efter att hans farfar dött och de anhöriga ställdes inför frågan ”vad ska vi göra med spanna”? (en kista). Den hade under alla år varit låst och förbjuden att öppna. Det visade sig att i den låg renmärkesbevis m.m. Hans farfar hade varit en renskötande same som tigit och förträngt detta pga skam. Mats började då forska vidare i sin släkt och sin samiska historia, hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. När Mats skrivit ”När vi var Samer” kände han sig lycklig, ledsen och omtumlad efter att ha upptäckt sina samiska rötter.

  Som första serieroman någonsin nominerades den till Augustpriset i fjol i den skönlitterära kategorin. Många priser har Mats belönats med under åren och största priset fick han tidigare i år, ABF:s stora kultur- och litteraturstipendium.

  Mats avtackades med en varm applåd och med en traditionsenlig honungsburk.

Därefter blev det gympa med Birgit, fika, information av styrelsen samt lottdragning.

Nästa gång vi ses blir det på Församlingsgården i Kramfors den 14 november.